Mannenkledij‎ > ‎

Hemd

Hemd en kiel - van hetzelfde laken een broek?
Het hemd en de kiel werden gemaakt op dezelfde patroon uit een rechthoekig stuk linnen of katoen. Er was een ronde opening voor het hoofd en een rechte opening tot midden op de borst (10-15 cm). De schouders kwamen tot een paar centimeter over de eigenlijke schouders. De hemden waren dus een stuk breder dan de moderne hemden.

Brede mouwen
De brede mouwen bestonden uit twee rechthoekige stukken van dezelfde stof, die gefronst (of kleine plooitjes) werden aan beide einden (bovenste helft schouderaanzet en aan de pols). 

De manchet varieerde van 2 cm-7 cm, maar was meestal korter dan de huidige en werd gesloten met een knoop of manchetknoop.

Kragen
Er was een grote variatie aan kragen: gaande van een eenvoudige zoom met een lintje tot een rechtopstaand kraagje (2-6 cm) of een omgeplooide kraag zonder “punten” (afgeronde hoeken). Om een stijf kraagje te bekomen, werden veters tussen twee stukjes stof genaaid.

Schouderstukken
Op de schouders werden dikwijls verstevigingstukken aangebracht die met (zwart of ton-sur-ton) boorduurwerk werden versierd. Ook op de borst en de rug werden plooien gelegd die soms met (zwart of ton-sur-ton) borduurwerk werden versierd. 

Okseldriekhoekje
Aan de oksels werd een driehoekje (dubbel geplooid vierkant) ingenaaid om de mouw nog te verbreden zodat er geen hinder was bij het werken. De opening op de borst werd eenvoudig afgewerkt of met borduursel versierd. 

Borstopening
De borstopening werd open gelaten of met een knoopje , een haak- en oogsluiting of met een lintje aan de kraagaanzet gesloten.

Slippen
Aangezien in die tijd geen onderbroeken werden gedragen, moesten de hemden lang genoeg zijn (slippen) zodat alles kon worden warm gehouden. In de winter droeg men gewoon twee hemden overeen.

Je vindt hierbij de werkwijze voor de drie toegelaten modellen.

Het hemd moet volledig gemaakt worden zoals hierboven wordt beschreven. Iedereen is vrij om te kiezen voor het meest eenvoudige model of om het te versieren met opgenaaide schouderstukken en/of borduurwerk (discreet borduurwerk in zwart of gelijkaardige kleur als de stof).

Voor rechtopstaande kragen is geen plakkatoen toegelaten, wel tunnels met veters.

Kleur: vrij. Strepen en gelijke ruiten toegelaten. Geen andere tekeningen toegelaten. Zie onder Kleuren.

Stof: katoen of linnen of een mengeling katoen/linnen. Geen wol of zijde. Voor samenstelling, zie onder Stoffen