Mannenkledij‎ > ‎Hemd‎ > ‎

Kielmodel


Kielmodel
Het kielmodel bestaat uit een rechthoekig voor- en achterstuk dat door een schouderpas wordt verbonden. Het kielmodel heeft een halsopening met split tot op het midden van de borst (10-15 cm). Op de schouders kan je ter versteviging en ter versiering een schouderstuk aanbrengen.

Mouwen
De mouwen zijn gemaakt uit twee stukken rechthoekige stukken stof (voor elke mouw één). Indien nodig kan een mouw ook uit twee gelijke helften bestaan, met een naad die over de hele lengte van de mouw loopt. 

De mouwen worden aan de schouders en aan de manchetten gefronst of geplooid. 


Aan de polsen komt een manchet van 2-7 cm, gesloten door een knoop. 

Okseldriehoekjes
Aan de oksels wordt een “driehoekje” (in twee geplooid vierkant) ingenaaid.

Hoe maak je een schouderstuk?
Het schouderstuk is een rechthoekig stukje stof van zo’n 5 cm breed dat ter versteviging en versiering van het hemd over de schouder wordt genaaid, dus tussen aanzet van de mouw en de halsopening. De breedte van het schouderstuk is afhankelijk van de breedte van de schouders en wordt daar best aan aangepast. Het schouderstuk wordt met plooien van 1 à 2 cm afgewerkt. De plooien worden vanuit het midden naar de zijkanten gelegd. 

Deze plooien mogen met flanelsteek worden versierd. Kleur van de versieringen: zwart of een soortgelijke kleur als het hemd (ton-sur-ton).

Flanelsteek


Comments