Mannenkledij‎ > ‎

Hoofddeksel

In de 19de eeuw zou geen enkele rechtgeaarde man of vrouw zijn huis blootshoofds verlaten. Een hoofddeksel hoorde er gewoon bij. Er bestond een grote variatie aan hoofddeksels: van zelfgebreide slaapmutsen en over lage en hoge fazen tot vilten hoeden en dure steken en tromblones.

Sommige duurdere modellen werden tweedehands gekocht. Modellen die bij de burgerij reeds uit de mode verdwenen waren, werden tientallen jaren later nog steeds door de gewone bevolking gedragen. 

De verschillende modellen:

Slaapmuts
De slaapmuts was zeer populair in de 19de eeuw. Gebreid met wit of gekleurd katoen, dikwijls met fantasiesteek (in zelfde kleur) of gekleurde strepen. We raden aan om zeer fijn katoen te gebruiken om een slaapmuts (te laten) breien. 

Faas
De faas was eveneens zeer populair. Je had een hoge of lage faas, gemaakt uit zwart linnen of katoen, al dan niet versierd met siersteken. 

Bolle vilthoed
Bolle vilthoed met brede rand in alle donkere kleuren. 
 


Rechte buishoed
Rechte buishoed (zwarte, bruine of grijze vilt) twee mogelijke hoogtes: laag of hoog. 

Tromblon
De tromblon (zwarte of bruine vilt) was vooral populair bij rijkere hereboeren. De tromblon is een hoge buishoed die niet volledig recht loopt. De hoed vertoont een zachte zandlopervorm.
Drieksteek
De driesteek dateert uit het ancien regime (van voor de Franse Revolutie 1789) en was dus reeds sterk verouderd in de 19de eeuw. Werd nog vaak gedragen door de lagere bevolking. Bestond in zwart/bruin/antracietgrijs vilten uitvoering. 


Tweesteek
De tweesteek kwam in de mode na Napoleon en dit tot 1830. Eveneens in zwart, bruin of antracietgrijze vilten uitvoering. 

Vagebond vilthoed
Dit is een klokvormige vilten hoed die vrij slap rond het hoofd hangt. Vale kleuren. 

Vilten hoed
Schuine, oplopende vilten hoed: te vergelijken met een ‘robin hood'-hoed . Deze hoed is vooraan spitser dan andere hoeden. Donkere vilt.

Rieten buishoed
Goedkope variant van de buishoed. Gemaakt uit riet. 

Rieten bolle hoed
Goedkope variant van de bolle vilthoed. Gemaakt uit riet. 

Richtlijnen
  • Het hoofddeksel is verplicht 
  • Model kan vrij gekozen worden. We streven naar variatie in de groep. Raadpleeg daarom eerst de Werkgroep kledij raadplegen vooraleer je een keuze maakt.
Nederlandse site, waar je hoofddeksels kan bekijken en bestellen: klik hier.
Comments