Mannenkledij‎ > ‎

Broek

Er waren drie types broeken: de lange broek kwam het meeste voor. Daarnaast vond je ook de kuitbroek en de kniebroek. De kniebroek was reeds verouderd in de 19de eeuw. 

Stof
Broeken worden gemaakt in stevig katoen, wol of linnen. Kies een stevige, maar soepele stof. Voor de samenstellingen zie Stoffen.

Bretellen
De broek werd dikwijls opgehouden met bretellen. Bretellen worden aan de broek bevestigd met knopen. Ijzeren klemmetjes mogen niet gebruikt worden. Bretellen zijn aangeraden, maar niet verplicht. Broeken zonder veter achteraan zullen niet opblijven zonder bretellen. Ze worden met leren listen aan de knopen bevestigd die op de broek zijn genaaid. De kleur van de bretellen is vrij (zie Kleuren). Ze mogen effen of met strepen zijn. Synthetische bretellen in rekstof zijn toegelaten. Het inschrift “brandweer” of “politie” op het leren rugstukje moet je laten overnaaien bij de schoenmaker.

Sluitingen
Ritssluitingen bestonden nog niet, alleen knoopsluitingen of vetersluitingen. Vetersluitingen werden gebruikt aan de aan de kuit en op de rug (V-sluiting). De sluiting van de kuitbroeken was niet noodzakelijk vast, dus de kniekousen moesten vanzelf opblijven. Kniebroeken werden aan de knieën gesloten met gespjes, knoopjes of veters of een combinatie van deze. Aan de heup werd de broek vooraan gesloten met een valdeur en achteraan met een door ogen geregen veter (V-sluiting).

Kleur 
De keuze van de kleur voor je broek is vrij (zie Kleuren). Kleur meestal effen. Fijne verticale streep is toegelaten. Geen ruiten, bloemen of andere tekeningen. Bij twijfel, raadpleeg de werkgroep Kledij.

Comments